...ethän unohda ottaa näitä mukaan aavikkovaellukselle
Me 68travelilla poikkeamme toisinaan tavanomaisilta matka- ja vaellusreiteiltä.
Kuten esimerkiksi silloin, kun suuntasimme Jordaniaan.
Toki, ehdimme nauttimaan myös lomaklassikoista – uimme Kuolleessa meressä ja yritimme pysyä vatsalla. Suosittelen kaikille kokeilemaan. Huomaatte kuintekin, kuten mekin huomasimme, ettei se vain onnistu :).
Emme jättäneet väliin myöskään historiallista Petraa, Punaisessa meressä uintia tai kuuluisaa Wadi Rumia.
Siinä oli tavallisten turistien Jordanian ykköskohteet. Me omistimme niille noin kaksi päivää koko ohjelmastamme, mutta ne olivat näkemisen arvoisia.
Päätavoitteemme oli kuitenkin kulkea osan Jordan Trail -vaellusreitistä, jota vain harvat vaeltavat. Ainakin toistaiseksi...
Koimme kyllä kovia, mutta nautimme reitistä niin paljon kuin pystyimme. 5 päivän aikana vaelsimme hieman yli 100 km Jordanian erämaassa. Koska kirjoitamme ulkoilusta, yritämme antaa hyödyllisiä neuvoja siitä, millaisia varusteita erilaisiin vaelluksiin tarvitaan. Tästä artikkelista löydät hyviä vinkkejä siitä, mitä kannattaa pakata kuiviin kanjoneihin ja aavikoille.
12 välttämätöntä tavaraa vaellukselle
- hyvä reppu laadukkaalla kantojärjestelmällä
- luotettava vedensuodatin
- mukava makuualusta
- kevyt ja hyvälaatuinen teltta (mieluiten tähtinäköalalla) + lattia
- sopiva makuupussi
- kevyttä ja ravitsevaa ruokaa
- kompakti keitin ja kevyt kattila
- hyvä otsalamppu
- laturit/akut/sovittimet
- kunnolla sisäänajetut kengät + kengänsuojat hiekkaa ja kiviä vastaan
- taskuveitsi
- mitä meillä ei ollut, mutta olisi pitänyt olla: hattu ja kaulasuojus, kunnon aurinkorasva, huulirasva ja kosteuspyyhkeet :)
Täydellinen lista reppujemme sisällöstä 5 päivän vaellukselle on tiivistettynä artikkelin lopussa.
1. Hyvä reppu laadukkaalla kantojärjestelmällä
Kun vaellat aamusta iltaan viideksi päiväksi pakatulla repulla, joka sisältää retkeilytarvikkeiden ja vaatteiden lisäksi myös ruokaa ja vettä, repun mukavuudella ja laadulla on todella väliä. Ihannetapauksessa repussa on hyvä kantojärjestelmä ja se ei ole liian painava, sillä jokaisen 100 gramman tuntee entistä enemmän joka kilometrillä. Hyvillä kestävillä repuilla on yleensä myös suurempi paino. Kannattaa valita oikea teho-painosuhde ja lähteä pidemmille reiteille hyvin sisäänajetun repun kanssa. On jokaisesta meistä kiinni, valitsemmeko painavamman vai ultrakevyen repun.
Klassikotuote on esimerkiksi Deuter ( SL-versio sopii paremmin naisille) tai Ferrino. Molemmat merkit ovat valmistaneet reppujaan vuosikymmeniä ja tietävät mitä tekevät. Suosittelemme reppuja, joiden tilavuus on 60-70-80 litraa, riippuen telttasi, asuntovaunusi ja makuupussisi painosta ja mitoista.
Tunnetun ja ultrakevyen merkin SixMoonDesignsin reput ovat täysin omanlainen kategoria. Jokainen reppu koostuu kolmesta erillisestä osasta (reppu itse, olkapää- ja lantioärjestelmä). Ota vain rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat neuvoja. Aion testata SMD:n reppua kuukauden päästä – 8 päivän vaelluksella Omanissa.
2. Luotettava vedensuodatin
Perus ja ykköstavara, jota ilman ei tämäntyyppisellä vaelluksella pärjää. Koko vaelluksen aikana tapasimme vain yhden turistiryhmän, joten emme pysty oikeastaan vertailemaan eri suodatusjärjestelmiä, jotka olivat vaelluksella muiden käytössä. Paikalliset vuohet ja kamelit pärjäsivät suodattamattomalla vedellä, ja saksalaisilla vaeltajilla oli nimetön suodatin, jonka suodattaminen kesti uskomattoman kauan ja vettä tippui hyvin hitaasti.
Meillä oli mukanamme UV-kynä, mutta lopulta se toimi vain varavaihtoehtona. Päätimme testata uutta GRAYL suodatinpulloa. Suodattaminen oli nopeaa ja tehokasta. Ensimmäisellä pysähdyspaikalla suodatimme sunnilleen 20 litraa vettä noin 15-20 minuutissa. Bonuksena oli, että vesi oli suodatuksen jälkeen kirkasta eikä siinä ollut jälkimakuja tai hajuja, joita muistamme suodattamisesta tableteilla. Niiden jälkeen vesi ei ollut koskaan houkuttelevaa juotavaa. Jos olet maistanut sitä, tiedät mistä puhun ;)
Käytimme GRAYL 400 ml suodatinpulloa, ja saimme suodatettua mainittua määrää 8-10 sekunnissa. UltraPress 500 ml pullosta on nyt olemassa parannettu versio, jonka suurin etu on päällä oleva juoma-aukko ja parempi ote. Jos haluat isomman pullon, meillä löydät myös GeoPress 700 ml.
Pulloja valmistetaan useissa eri väreissä. Suosittelemme pakata aina mukaan varasuodatinta, joka ruuvataan pulloon kiinni. Suodattimen käyttöikä on 100-300 litraa, mutta tämäkin riippuu pitkälti siitä, kuinka likaista vettä suodatat. Jordaniassa joimme vettä, joka näytti ennen suodatusta melko samealta ja käyttökelvottomalta, jonka vuoksi suodatin kului nopeammin. Kannattaa siis aina ottaa mukaan kaksi varasuodatinta. Varsinkin kun on muutaman päivän marssin päässä lähimmästä sivilisaatiosta... ;)
3. Mukava ja kevyt makuualusta
Vaelluksella meillä oli eri malleja, mutta sen voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että Therm-a-rest on palvellut meitä hyvin jo vuosia. Eikä pelkästään meitä, vaan ihmisiä ympäri maailmaa. Mikäli sinua ei haittaa suurempi tilavuus ja makuualustan kiinnittäminen reppuun ulkopuolelta, hyvä vaihtoehto on vanha tuttu klassikko tuhoutumaton Z lite- tai Z Lite Sol. Nämä mallit pakkautuvat muutamassa sekunnissa, niitä ei tarvitse puhaltaa eikä tyhjentää. Ei haittaa myöskään, jos ne kastuvat, ja niiden päälle voi käydä pitkälleen päivän aikana. Makuualustoja voi käyttää istuintyynynäkin lounastauolla.
Jos haluat säästää sekä painoa että tilaa, eikä haittaa, ettet säästä lompakkoa, on olemassa kevyitä ja helposti pakattavia malleja, jotka miellyttävät erityisesti selkääsi päivällä mutta myös yöllä. Parhaiden makuualustojen joukkoon kuuluu esimerkiksi viime vuoden suosikki NeoAir Uberlite tai edullisempi Prolite. Uusin hitti on Therm-a-rest NeoAir Xlite, joka on Uberliteen verrattuna kestävämpi eikä rätise niin paljon. Se on vain hieman painavampi.
Puhallettavien makuualustojen osalta suosittelen käyttämään pakkaukseen sisältyvää puhalluspussia, koska makuualustaan kerääntyy kosteutta puhallettaessa. Eristyksen kannalta sillä ei ole niin suurta merkitystä, ellet nuku todella kylmissä lämpötiloissa. Tämän ongelman voi sitten ratkaista kotona jättämällä ilmapatjan puhallettuna muutamaksi päiväksi, jolloin sisälle kerääntynyt kosteus häviää vähitellen. Pidemmillä vaelluksilla alustaan voi kuitenkin kerääntyä enemmän kuin muutama nestepisara.
Vielä yksi pieni suositus – olen 186 cm pituinen ja valitsin ensimmäistä kertaa Large-version enkä Regular-versiota. Makuualusta on hieman painavampi, mutta arvostin muutaman sentin lisäystä sekä pituuteen että leveyteen ja sain parempaa unta. Kaiken kaikkiaan uni on tärkeintä pitkillä vaelluksilla – se lisää hyvinvointia, energiaa ja hyvää mieltä, eikö niin? ;)
4. Kevyt ja hyvälaatuinen teltta jossa tähtinäköala
Testasimme MSR:n kolmea eri mallia – Elixiria, Hubbaa ja Accessia. Kyseessä on kolmen tason ikoniset teltat, joista voi valita sen mukaan, mihin tarkoitukseen telttaa haluaa käyttää tai taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan. Ellet aio telttailla ympäri vuoden, Elixir1 riittää hienosti ja painaa vain 2,16 kg.
Jos haluat vähemmän painoa kuten minä, valitse Hubba NX-malli. Itse pidän enemmän lisätilasta teltassa – joko reppua varten tai yksinkertaisesti voidakseni nukkua mukavammin. Jordaniassa käytin Hubba Hubba NX2 -mallia, joka 2-hengen versiona painaa vain 1,76 kg, 1-hengen reppu painaa puolestaan 1,33kg. Kyseessä on siis täydellinen teltta uskomattoman pienellä painolla.
Kolmas malli, jonka otimme mukaan vaellukselle, oli 1,84 kg painava Access 2. Teltta on joka vuodenaikaan sopiva, joten sitä voi käyttää myös talvella. Kaikki kolme mallia olivat Jordaniassa enemmän kuin riittäviä. Itse nautin nukahtamisesta uskomattoman tähtitaivaan alla useampaan otteeseen, sillä osa NX2-teltasta on läpinäkyvä. Telttapeitettä en tarvinnut ollenkaan.
Vastaavalle kesävaellukselle sopisi hyvin CarbonReflexin ultrakevyt teltta, joka yhden hengen versiona painaa vain 0,79 kg ja kahden hengen versiona 0,99 kg. Edullisempi malli on 2,19 kg painava Zoic 2-kesäteltta.
Hinnat alkavat 100-200 eurosta teltasta riippuen aina Elixiristä HubbaNX:ään, Carboniin ja Accessiin. Jos suunnittelet monipäiväisiä vaelluksia, haluat ottaa rennosti ja luottaa telttaasi, siihen kannattaa sijoittaa.
Mitä tulee telttoihin, suosittelemme ehdottomasti lattian ostamista, se suojaa sinua ja telttaasi paremmin ;)
5. Sopiva makuupussi
Jokaisella aktiivisella matkailijalla ja telttailijalla on varmasti kaksi tai useampi makuupussi. Ei ole yksinkertaisesti mahdollista varustautua yhdellä makuupussilla joka vuodenaikaan.
Ja vaikka kotona olisikin useampi valittavana, on hyvin haastavaa pakata mukaan juuri sellainen makuupussi, jota paikan päällä tarvitsee – varsinkin kun sääennuste vaihtelee ja ilma ei ole vakaa.
Olimme varautuneet siihen, että Jordaniassa yölämpötilat tulevat olemaan noin 3-5 astetta. Petran kaupungin edustalla satanut lumi sai meidät hetkeksi miettimään, jäätyisimmekö yöllä kuoliaaksi, mutta seuraavaan päivään mennessä olimme enemmän lämpimiä kuin kylmiä. Joskus sää tekee mitä haluaa :)
Itse testasin tällä kertaa Ferrino Lightec 1000 -untuvamakuupussia ja olin erittäin tyytyväinen. Kohtuullinen paino, ei turhan iso ja yöunet siinä olivat erittäin mukavia.
Jordanian olosuhteissa olisi riittänyt myös pienempi untuvapainoinen makuupussi – kuten Lightex 500 Duvet, jossa voi säästää painoa. Jos olisi ollut vähänkin sateisempaa, tilanne olisi ollut tiukilla. Olin tyytyväinen makuupussivalintaani tälle vaellukselle. Jos sateet olisivat kuitenkin kestäneet, märkiin olosuhteisiin suosittelemme synteettisellä täytteellä varustettua makuupussia, jota testasimme edellisellä retkellämme Napapiirille. Siellä Nightec 600 osoittautui hyväksi valinnaksi, vaikka kylmimpinä öinä myös Nightec 800 olisi ollut hyvä vaihtoehto, sillä pakkanen kiristyi rajummaksi.
Saatuani selville, miten paljon huomiota Mountain Equipment kiinnittää makuupussien valmistukseen ja miten hienostuneita ne ovat, päätin testata jotain heidän valikoimastaan seuraavalla retkelläni. Makuupussien höyhenet ovat maailman huippuja, odotan innolla uutta kokemusta!
6. Kevyttä ja ravitsevaa ruokaa
Kaikilla vastaavilla monipäiväisillä vaelluksilla, varsinkin niillä, joilla ruokaa pitää kantaa mukana, käytämme mahdollisimman paljon kuivattua ruokaa, josta saamme muutamassa minuutisssa lämpimän, täyttävän ja energiapitoisen aterian.
Aamiaiseksi teen tavallista mysliä (yleensä Mixit), johon lisään kaurahiutaleita ja pakastekuivattuja hedelmiä.
Mitä tulee luonaaseen ja päivälliseen olemme jo vuosia olleet tyytyväisiä Summit to eat-tuotteisiin. Tällä kertaa pakkasimme Chicken Tikkaa, pastaa lohella ja parsakaalilla, Naudanlihaa ja perunoita sekä Paistettua riisiä kanan kanssa. Kaikki maistuu herkulliselta ja tulee aina tarpeeseen rankan päivän jälkeen.
Vinkkimme: kahden hengen pakkaus on aina edullisempi. Ostamalla kahden hengen pakkauksen kannat vähemmän painoa ja tuotat vähemmän jätettä, joka pitää tuoda pois luonnosta.
Seuraavalla kerralla pakkaamme varmasti myös jälkiruokaa ja munakokkelia juustolla.
Monipäiväisillä vaelluksilla tarvitaan vaihtelua, joten monipuolistamme ruokavaliota pitkäkestoisilla salameilla, kotitekoisella makkaralla, juustolla ja säilykkeillä. Tätä kaikkea nautitaan leivän kanssa. Jordaniassa arabialainen pyöreä leipä oli paras ja se kesti koko vaelluksen aikana.
Sen lisäksi meillä oli mukana muropatukoita, suklaata ja sen sellaista.
Energia- ja vitamiinilisinä käytettiin rypälesokeripastilleja ja magnesiumia.
Seuraavalla vaeluksella testaamme myös tunnettua tanskalaista TRAIL-merkkiä. Mikäli se osoittautuu hyväksi, lisäämme sen tuotteita verkkotarjontaamme, jotta valikoimamme olisi entistä monipuolisempi.
7. Kompakti keitin ja kevyt kattila
Suurin ongelmamme ruoanlaiton osalta Jordaniassa oli se, että koko maassa on vain pari kaupunkia, joista voi ostaa retkikaasu kaasukeittimiin. Vaikka Agaba, jonne lensimme, ei ole lainkaan pieni kaupunki, niin siellä ei myydä retkikaasua. Bensiinikeittimen ja varsinkin bensiinin kantaminen oli vihoviimeinen asia, johon olimme valmiita suostumaan. Niinpä päätimme logistisesti ja taloudellisesti hieman haastavampaan ratkaisuun ja järjestimme retkikaasun ostamisen Jordanian pääkaupungista. Lopputulos oli positiivinen. Samalla kun testasimme Kuolleenmeren suolaisen veden tiheyttä ja ahmimme ruokaa lounasbuffetissa, kuljettajamme matkasi Ammaniin ja palasi sieltä kolmen retkikaasupullon kanssa. Näin meidän oli helpompi kävellä. Jatkoimme matkaamme vähemmällä bensiinin hajulla ja ilman huolia siitä, että ainetta voisi läikkyä jonnekin reppuumme.
Olemme testaneet erilaisia keittimiä. Kaikkien näiden vuosien jälkeen voin sanoa, että vaikka on olemassa erilaisia halvempia vaihtoehtoja, käytän luotettavaa MSR Pocket Rocket -keitintä (saatavilla on myös De Luxe -versio, jossa automaattisytytys). Minulla on ollut omani suunnilleen 15 vuotta ja se toimii edelleen. Jordanian vaelluksemme ja erityisesti aikaisemman kokemuksen jälkeen napapiirin takaa Ruotsissa kadehdin hyvällä tavalla muita retkikunnan jäseniä tästä mallista Windburner System, jonka aion ottaa seuraavalle retkelle. Huipputuote on MSR Reactor – toistaiseksi nopein koskaan keksitty retkikeitin.
8. Hyvä otsalamppu
Yhdellekään vaellukselle ei kannata lähteä ilman hyvää otsalamppua. Monipäiväisellä vaelluksella sellaisesta ei voi olla edes puhetta. Olipa kyseessä sitten aikainen aamuvaellus, vaellus myöhään illalla, teltan pystyttäminen tai iltainen ruoanlaitto, otsalamppu on jokaisen retkeilijän tai vaeltajan välttämätön varuste. Markkinoilla on monia otsalamppuja valmistavia laatumerkkejä. Vaelluksellamme päädyimme jälleen kerran laadukkaaksi osoittautuneeseen tuotteeseen – suosittelemme Petzl-otsalamppuja.
Perusmallit, kuten Tikka tai Actic, ovat täysin riittäviä jokapäiväiseen käyttöön. Kannattaa kuitenkin nostaa valintasi korkeammalle tasolle. Itse käytin Jordaniassa Actic Core-mallia, joka klassisten AAA-paristojen käytön lisäksi (minulla oli niitä repussani varmuusvarana) mahdollistaa käyttää myös USB:llä ladattavaa Core-akkua.
Jos olet vaativampi ja tarvitset voimakkaampaa valonsädettä, josta on hyötyä erityisesti juostessa, pyöräillessä tai yöhiihdossa, suosittelemme Swift RL:ää tai Swift PRO-versiota.
9. Laturit/akut/sovittimet
Toden totta, ilman näitä selviät 5 päivän vaelluksesta, mutta... puhelimella otat valokuvia, käytät navigiointia, kirjoitat muistiinpanoja kokemuksistasi... siksi on parempi että ne ovat vaelluksella mukana. Meillä on aina mukanamme virtapankkia. Optimaaliseksi kooksi näin pitkälle vaellukselle osoittautui varavirtalähde, jossa kapasiteetti 10000 W. Sillä pystyy lataamaan puhelimen 3-4 kertaa riippuen puhelinmallista.
Virtapankkeja valmistavat monet laatumerkit. Me olemme testanneet sveitsiläistä merkkiä SCROSS, johon olemme tähän asti olleet aina tyytyväisiä. Suuri etu on sen pieni koko ja muihin varavirtalähteisiin verrattuuna myös kevyt paino.
Riippuen siitä, mistä maasta matkustaa, kannattaa pakata mukaan sopiva sovitin, jotta virtapankkia pystyy lataamaan missä tahansa maassa ;).
10. Kunnolla sisäänajetut kengät + kenkäsuojat hiekkaa ja kiviä vastaan
Jos kyseessä on useamman päivän vaellus jokainen vaeltaja tietää, että on viisainta käyttää hyvin testattuja ja sisäänajettuja kenkiä. Tälle vaellukselle valitsimme kaikki matalat kengät. Se oli hyvä valinta. Arvostimme suuresti myös säärystimiä, sillä ilman niitä olisimme joutuneet tyhjentämään kiviä ja hiekkaa kengistämme taukoamatta. Joskus pieni ja kevyt esine, joka ei vie edes tilaa, voi tehdä ihmeitä ;).
Lähes kaikki selvisivät ilman rakkuloita. Jos niitä kuitenkin ilmaantui, Compeed-laastari oli tehokas vasta-ase. Ne ovat niitä harvoja laastareita, joiden avulla voi polkea ihan mukavasti eteenpäin, vaikka rakkuloita muodostuisi.
11. Taskuveitsi
En koskaan lähde monipäiväiselle vaellukselle ilman taskuveitsiä, jossa tölkinavaaja, pullonavaaja, mahdollisesti sakset, korkkiruuvi ja muita lisävarusteita. Se on välttämätön esine ruuanvalmistuksessa. Sitä paitsi ei ikinä tiedä, missä kohtaa polkua joudut leikkaamaan tai muokkaamaan jotain jne. Itse olen käyttänyt Victorinoxin veitsiä jo vuosia, eivätkä ne ole koskaan pettäneet. Minulla on nyt käytössä jo viides veitseni, mutta ei siksi, että mikään aiempi ei olisi kestänyt käyttöä, vaan nämä veitset ovat periaatteessa tuhoutumattomia. Sinäkin voit saada sellaisen, joka kestää koko elämäsi ajan. Kunhan et välillä unohda purkaa niitä käsimatkatavaroista ruumaan menevään matkatavaraan, eikä veitsiä viedä sinulta lentokentällä. Victorinox on hyvin suosittu myös varkaiden keskuudessa. Näin kävi yhdelle tai kahdelle veitselleni. Minulla on tällä hetkellä Forester-veitsi ja olen erittäin tyytyväinen. Arvostan malleja, jossa on isompi kahva, koska ne sopivat paremmin käteeni. Itse valitsin puukahvaisen version. Siitä saan paremman tuntuman ja yhteyden luontoon ;)
12. Aurinkovoidetta, huulirasvaa, hyönteiskarkotetta.
Pikkujutut, joita ei kannata unohtaa, varsinkin aavikolla, mutta myös kivikkoisissa kanjoneissa tai satunnaisilla tasangoilla. Unohtunut huulirasva maksoi minulle viikon kestänyt hoidon kuivista huulista. Ei mitään kamalaa, mutta sitä olisi voitu välttää. Karkotetta en unohtanut, mutta loppujen lopuksi sille ei todellakaan ollut tarvetta. Kannan mieluummin pienempää kokoa kuin että olisin joutunut taistelemaan hyönteisiä vastaan ilman karkotetta ja telttailusta tulisi epämiellyttävä.
Reppumme sisältö:
Nukkuminen – teltta, ylimääräinen telttalattia, makuupussi, makuualusta, tyyny joko omista vaatteista tai puhallettava
Vaatteet – merinopaitoja ja alusvaatteita, collegepaita, vedenpitävä takki, shortsit, pitkät housut, sukkia, kaulahuivi, pipo, lämmin lippalakki, ohuet käsineet
Ruoanlaitto ja ruoka - liesi, kattila/vedenkeitin, muki, dehydratoitua ruokaa, tuoreruokaa, muroja, proteiinipatukoita, rypälesokeripastilleja, vitamiineja/poretabletteja, teetä, vähän suolaa, sokeria, valkosipulia, öljyä – maun ja tarpeiden mukaan :)
Hygieniatuotteet - hammasharja ja hammastahna (mahdollisimman pieni hammastahna – joko ylijäänyt isompi tai minihammastahna, pieni saippuapala, aurinkorasva, huulirasva, hyönteiskarkote
Muut varusteet - perus ensiapulaukku, laastarit, elektroniikka (kännykkä, laturi/kaapelit/johdot/jälleenmuuttajat/virtapankki), vedenpitävä muovipussi passia varten, vyölaukku (niille, jotka haluavat kantaa asiakirjojaan ja arvoesineitään vyötäröllä – erityisen hyödyllistä kaupungeissa)